1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi?

Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Onur Yaman, özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda ortaya çıkmaya başlayan skolyozun belirtileri, teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Skolyoz bu belirtilerle kendini gösteriyor!

Omurganın ön arka planında sağa ya da sola doğru oluşan eğriliğinin skolyoz olarak tanımlandığını aktaran Prof. Dr. Onur Yaman, “Belirti olarak da özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarda ilk ortaya çıkan bulgulardan bir tanesi sırttan baktığınızda görülen eğrilik.” dedi.

Yaman diğer belirtileri şöyle sıraladı:

“Arkadan baktığınızda bu çocukların omuzları arasında bir asimetri vardır. Bir omuz diğerine göre daha yukarıda ya da aşağıda olabilir. Çocuk pantolon giydiğinde ya da kemer giydiğinde bunda bir asimetri, bir tarafın diğerinden yüksek durması gibi farklılıklar görülebilir. Bu çocuklar öne doğru eğildiğinde bir tarafta diğerine göre bir tümseğin olduğunu görülür. Bu noktada skolyozun kesin teşhisi için bir doktora başvurmaları gerekir.”

Ailelere önemli görev düşüyor!

Skolyozun teşhisinde anne babalara önemli bir görev düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaman, “Çocuklarının sırtını incelemeli, omuzlar arasında bir asimetri, kalçada birinde diğerine göre bir yükseklik farkı ya da sırtında bir tümseklik bir eğrilik varsa mutlaka doktora başvurmalılar.” dedi.

Yaman, doktorun gereklilik halinde çekeceği skolyoz filmiyle çocukta skolyoz olup olmadığını çok kısa sürede belirleyebileceğini kaydetti.

Skolyoz ilerleyici olabildiğinden takip edilmesi önemli!

Skolyozun ilerleyici bir hastalık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Onur Yaman, “Cinsiyete, skolyozun tipine, bulunduğu bölgeye ve yaşa göre ilerleme eğilimi değişebilir. Dolayısıyla bu hastaların sıkı ve yakından takip edilmesi gerekir.” dedi.

Skolyozun formlarına göre tedavi seçenekleri olduğunun altını çizen Yaman, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle ergenlik döneminde boyun hızlı uzamasıyla birlikte uygun olan çocuklarda korse tedavisi uygulanabilir. Bazen bazı formlarında da bu çocuklarda shot egzersiz dediğimiz sırt egzersizleriyle beraber skolyozun ilerlemesini engelleyebiliriz. Bunu engelleyemediğimiz dönemlerde derecenin belirli bir limitin üstüne çıktığı hallerde de bu çocuklarda cerrahi olarak bunları tedavi edebilmekteyiz.” 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuğunuzun omurgasını hiç kontrol ettiniz mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

www.anadolumtv.com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin